
Tax Deduction on Educational Loans 
HT Chandigarh Live 

Tax Matters/ S.P. Babuta 

Monday, May 2, 2005 

 
LOANS FOR higher education are given by the banks on liberal terms and conditions. Beneficiaries 

are entitled to certain tax deductions thereon. These deductions have now undergone some 

fundamental changes from this year. See, what you get and what you lose.  

 

Q.Is there any deduction allowed under the Income Tax Act for repayment of education loan? 

Repayment of principal as well as interest thereon on educational loans have been allowed 

as deduction upto a certain limit under section 80E.Beware of the change proposed in 

the Finance Bill 2005.It is proposed to substitute the present section with a new amended 

section 80E whereby  no deduction will now be allowed w.r.t. repayment of principal but 

interest paid on the educational loan will be now allowed as a deduction without any limit. 

The substituted section shall be effective from 1st of April,2006. 

 

Q. Who all are eligible for the deduction? 

Only individuals are eligible for the deduction . 

 

Q. Do education loans taken from private parties also come within the ambit of 

this section? 

Payment of Interest on loan taken from any financial institution (banking company or 

notified financial institution) or an approved charitable  institution (an institution approved 

for the purpose of section 10(23C) or 80G(2)(A) will be eligible for deduction. No deduction 

for interest paid will be available if the educational loan is  taken from any private party.  

 

Q What does higher studies mean for eligibility of this deduction? 

Higher studies would mean full-time studies for any graduate or post-graduate course in 

engineering (including technology, architecture), medicine, management or for post-

graduate course in applied sciences or pure sciences including mathematics or statistics. 

 

Q. What is allowed as deduction, the repayment of principal or the interest 

thereon? 

 Earlier deduction was allowed without any discrimination between principal repayment 

and interest payments.Now it is proposed to allow  the entire amount of interest paid by an 

individual during the previous year. 

 

Q. Is there any particular source of income out of which such deduction shall be 

allowed? 

The assessee is eligible for deduction irrespective of the source from which it was paid.The 

only criterion being that such amount is paid out of his /her income chargeable to tax. 

 



Q What is the quantum of deduction allowed? 

Earlier  the following amount was deductible : 

a. amount paid during the year by way of repayment of loan or interest thereon; or  

b. Rs.40,000 ,whichever is lower. 

 

As per the proposed new section 80E,only interest paid on education loan will be allowed 

and shall be allowed  in full without any limit. 

  

Q. What would be the tenure of repayment of the interest on education loan? 

The deduction shall be allowed for eight years beginning from the year in which payment of 

interest on loan begins or until the interest is paid, whichever is less. 
 

Q What happens if the Education loan is taken from a bank, but is used for other purposes? 

Deduction under this section would not be available if the loan taken for higher studies is used for other 

purposes. 

 

Q What  happens   if  the loan is taken for higher studies but  the applicant does not get admission to the course and has to 

pay some interest on the loan for this short period  say three months. 

Usually  such   loan   for   higher  studies are granted only after the candidate has got  

admission in the particular course. But in case ,the question   arises  as   it   is  posed, 

then the interest required to be paid on the loan for the short period shall be  allowed  to 

be set off against any  income chargeable to tax. 

 


