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If you want to teach a child teach her grand parents. It seems that this proverb 

does not hold good in current scenario. Because as per the income tax act 

deduction to the tune of Rs.100000 is admissible under section 80C for expenses 

incurred on education of children only. One fails to understand that If education 

is one of the priorities in India then what difference does it make as  to whom 

education is given out of the expenditure incurred, if it is a genuine expense and 

has been actually incurred only for educational purposes ? Be it for the education 

of children, mother, father or anybody else. Some pertinent issues on education 

are as follows: 

 

Q1: Who are eligible for deduction u/s 80C for payment of tuition fees? 

Ans:As per section 80C(4)(c) Only Individuals are eligible for deduction u/s 80C(2)(xvii). 

 

Q2: On Whose tuition fees deduction is available? 

Ans: Deduction is available for payment of tuition fees of Children only (Upto the maximum 

of 2 children) 

 

Q3:Is Payment of development fees, donation and other charges paid for the education of 

children  also eligible? 

Ans:No, only the tuition fees paid is eligible for this deduction. 

 

Q4: Is there any limit for the amount of deduction? 

Ans:This deduction is available under  the overall limit prescribed u/s 80C. However there 

is no sectoral cap. One can spend Whole of Rs. 1 Lacs on education of children and get the 

deduction.    

 

Q5:Is payment made for education outside India  covered? 

Ans: No, Only education in schools, colleges, university and other educational institution 

situated in India is covered.     

 

Q6:Is payment made for part time education is covered? 

Ans: No, for the purpose of this section only full time education is covered.  

 

Q7:Tuition fee for a child has been paid by Father , Mother and HUF of which  child is a 

member .Whether all the three payers are entitled to rebate u/s 80C? 

Ans: As per sec 80C (2)(xvii) read with section 80C(4)(c),both the parents will be  entitled to 

deduction under section 80C as both of them meet all the conditions mentioned in sec. 80C. 

However HUF is not eligible for deduction against payment of tuition fees.  

 



Another rebate linked to providing of education is that available under section 

80E. 

This rebate entitles deduction on account of interest on education loan for 

pursuing higher studies.(Prior to asst year2006-07even the repayment of the 

education loan was allowed to be claimed as a rebate under section 80E ) This 

again goes against the tenets of the belief that education is still a priority in 

India.Moreover the banks are willing to give Rs.4 lacs as education loan 

comfortably above which even they insist for collateral security.The question 

arises ,where does the poor citizen of India go,or is education only a privilege of 

the rich and a cause of ruin or bane for the poor. 

 

 

 

 

Q8:Is there any Amount  limit for  deduction u/s 80E?     

Ans:No, An individual is entitled to 100% deduction on payment of interest on loan taken 

from any financial institution or any approved charitable institution for the purpose of 

pursuing his higher education provided that the payment is made out of income chargeable 

to tax.  

 

Q9:Is there any time limit for deduction u/s 80E? 

Ans: Yes, this deduction shall be available for a maximum period of 8 consecutive 

assessment years beginning from the assessment year in which assessee starts repaying 

interest on loan . 

 

Q10:What does approved charitable institution ,financial institution and higher  education 

for the purpose of this section mean? 

Ans: ‘Approved Charitable Institution’ means an Institution specified in or as the case 

may be, an institution established for charitable purposes and notified by the central 

government u/s 10(23C ) or an institution referred to in section 80G(2)(a). 

 

‘Financial Institution’ means a banking Company to which Banking Regulation act 1949 

applies including any bank or banking institution referred to in section 51 of that act, or 

any other financial institution which the central government may by notification in the 

official gazette ,approve in this behalf. 

 

‘Higher education’ means full times study for any graduate or Post graduate course in 

Engineering, Medicines, Management or for post graduate course in applied sciences or 

pure science including Mathematics and statistics.              
 


