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This year besides filing of income tax returns one more return viz., Fringe Benefit Tax 

return is required to be filed for the first time. Some of the common queries regarding the 

Fringe Benefit Tax would be dealt with in this article: 

 

Q1: What is the due date for filing of FBT return and what are the consequences 

of not filing return within due date, Who is liable to file the FBT return  and in 

which form return is to be filed? 

Ans: Due date of filing FBT return for the Ass. Yr 2006-07 is 31st October. 

 

Simple  Interest @ 1% will be charged for every month delayed after the due date. 

 

A penalty of Rs. 100 per day shall be charged for the period during which default continues. 

There are imprisonment provisions also. 

 

All persons  except Individual ,HUF,trusts and Association claiming exemption u/s 10(23C)) 

are to file FBT return. 

FBT return is to filed in Form No.3B 

 

Q2: Whether FBT is payable by an entity having retainer – relationship 

arrangement and no employees? 

Ans: An entity which does not have any employee on its rolls will not be liable to FBT. 

Therefore an entity having retainer relationship arrangement and no employees will not be 

liable to FBT. 

 

Q3: Whether there is any minimum exemption limit for the purpose of FBT? 

Ans: There is no threshold exemption limit in case of fringe benefits for any employer. 

 

Q4: Whether Fringe Benefit Tax is allowed as deduction in the hands of the 

employer? 

Ans: FBT is not allowed as deduction in the hands of the employer even  though the 

employer seems to  be burdened twice because first he pays and later he does not get the 

income tax benefit.      

 

Q5: Whether expenses of personal nature  or identified  as bogus disallowed u/s 37 

of the Income tax act would also be liable to FBT? 

Ans: Personal/bogus/ disallowed expenses would not be liable to FBT. 

 

Q6:  Whether FBT would be allowable as deduction while computing book profit 

u/s 115JB? 

FBT is an allowable deduction in the computation of book 

profit under Section 115 JB 



Ans: Yes, FBT is an allowable deduction in the computation of book profit u/s 115 JB. 

 

Q7: Whether contribution of employer to gratuity fund or provident fund attract 

FBT? 

Ans: No, Contribution to approved gratuity or provident fund is not liable to FBT , Only 

contribution to superannuation fund is liable to FBT. 

 

Q8:Whether the Medical reimbursement upto Rs.15000 is liable to FBT?  

Ans: Medical reimbursement upto Rs. 15000/- is exempt in the hands of employee and does 

not form part of the salary . As this is not liable to tax in the hands of employee ,this will be 

liable to FBT. However medical reimbursement over Rs. 15000/-is taxable in the hands of 

employees so FBT is not applicable on reimbursement over Rs. 15000/- 

 

Q9: Whether the expenditure by way of Interest on loan taken for purchase of 

cars,Insurance of car and salary paid to driver of a motorcar is liable to FBT? 

Ans: Interest on loan taken for purchase of car ,Insurance of car and salary paid to driver of 

the car are expenses relating to repairs ,running and maintenance of  cars . Accordingly 

such expenditure are liable to FBT. 

 

Q11: Will fringe benefit tax be payable by an employer based in Jammu & 

Kashmir? 

Ans: Fringe Benefit tax is an additional income tax which is required to be paid as per 

income tax act itself. Act does not provide any relaxation to employees based in Jammu & 

Kashmir. Therefore it would be paid  by the employees based in Jammu & Kashmir. 
 


