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Q : My mother had some shares of  blue chip companies which she purchased in 

1994. She gifted these shares to me in October 2006. I wish to dispose off these 

shares in the month of Feb 2007.Please advice  

i) Whether any capital gain tax liability arises either at the time of my 

mother’s gifting of shares to me or at the time of my disposing off the 

said shares? 

ii) If there arises a capital gain, will it be short term/long term capital 

gain? 

iii) What shall be the cost of acquisition of those shares in my hands? 

Dr. puneet verma 

 

Ans: Since gift is not considered to be a transfer ,from capital gain tax point of view, there 

will arise no liability towards capital gains tax at the time of gift of shares. Yes , the capital 

gain tax liability shall arise at the time of profitable disposal of the shares by you. 

-For determining the period of holding, the date of acquisition will be the date when 

your mother purchased these shares.Since your mother purchased the shares in 

1994,the gain shall be a long term capital gain. 

- Cost of acquisition of these gifted shares will be the cost in the hand of your mother 

when she purchased them in 1994. 

 

Q:  An assessee pays freight to Truck Owner regularly. The truck owner does not 

want the assessee to deduct tax at source and instead wants to submit Form 

No.15-I, whether it is permissible? In my opinion the above form can be filed by a 

subcontractor with the contractor and whereas in our situation the truck owner 

is a contractor vis-à-vis the assessee. 

Please clarify. 

Ajay mittal 

 

Ans. Form No 15-I is to be filled and submitted by a sub contractor to a contractor for non 

deduction of tax at source.(sub contractor should not own more than two heavy goods 

carrier/trucks.) 

 

In your case since the contractor is dealing with the assessee directly ,Form No.15-I is not 

applicable. Rather it is suggested that remedy under section 197 should be resorted to, 

wherein the recipient can apply in Form No.13 to the Assessing officer to get a certificate 

authorizing the payer to deduct tax at lower rate or deduct no tax,as appropriate in the 

given situation. 

 

Q: I want to join a firm as a partner. Towards my capital contribution  I wish to 

contribute my building which is valued at around Rs.10 lacs. Please advice if 

there will arise any capital gain in the given circumstances? 

Sahil 



 

Ans. Building in your case is a capital asset and on transfer of the capital asset to the firm 

there will be liability to capital gains tax. The sales consideration in your case will be the 

amount recorded in the books of accounts of the firm. 

 

Q: My brother acquired a cloth shop and paid consideration for the assets 

acquired alongwith cost of goodwill.Now he wants to sell the business. Kindly 

advice on the following: 

i) whether any capital gain shall arise on sale of business as a whole? 

ii) If yes, then what will be the cost of acquisition ? 

iii) whether the amount paid earlier as goodwill shall be treated as cost of 

acquisition even when nothing is being specifically charged on account 

of goodwill from the new purchaser? 

Avishkar 

 

Ans: Profit/gain arising on sale of business as a whole will be chargeable to capital gains 

tax. 

- Cost of acquisition shall be the price paid earlier while acquiring the business. 

- Yes, goodwill paid earlier shall be treated as cost of acquisition irrespective of the 

fact that nothing has been specifically received from the purchaser on account of 

goodwill. 

 

 

 

 

 
 


