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Q1 : I made a gift of Rs. 1,00,000 to the wife of my brother for the purchase of house by her 

and my brother in return transferred certain debentures of the value of Rs. 1,00,000/- to my 

son. The chargeable income from the house property is Rs. 5,000/-pa. While the  amount of 

interest from debentures was Rs. 3,000/-pa . Kindly explain how and in whose hand these 

income will be taxable? 

Ans : There is no direct transfer by you and your son and by your brother to his wife. Still 

the transaction appears to be indirect transfer or arranged transfer. If cross transfer are  so 

connected to form part of single transaction they are covered by section 64(1). So in your 

case income arising to your brother’s wife will be taxable in the hands of your brother and 

income arising to your minor son will be taxable either in your hand or in your wife’s hand, 

after excluding the exempted income of Rs. 1500/-. 

         Dinesh Kumar 

Q 2: I am a merchant navy officer working on a ship , owned and  managed by foreign 

company whose control and management is  situated wholly outside India. My salary is 

paid abroad in  US  Dollars. I have no income in India. Last financial year  my stay outside 

India was 190 Days and in India was 175 days. 

Since my stay outside India is more than 182 days, please advise: 

1. My status during that financial year? 

2. My foreign income is taxable or not. 

Jaswinder Singh. 

Ans:   In case of an Indian citizen who leaves India during the Previous Year for the 

purpose of employment  outside India, his Presence in India should be atleast for 182 days 

for being treated as a resident in India .As your stay in India during the financial Year was 

175 days, your status during that financial Year is of NON –RESIDENT. 

Your foreign Income is therefore not Taxable in India.  

Q 3: I am senior citizen of 77, retired from Air Force drawing pension Rs.1,10,000 per 

annum also income from interest Rs. 20,000 per annum. Also having own house and likely 

to be NRI very soon. As a NRI should I have to continue my income tax or not. 

BS Bhogal 

Ans: NRI’s are required to Pay Income Tax only on their Indian Income if such income is 

above the taxable limit. If you become Non resident, you will not get the benefit enjoyed by 



a Resident Senior Citizen. Since your Indian  Income is above the taxable limit of Rs 

100000/- you will be required to file your Income tax return. 

 

Q 4 : I  am an employee in Public Limited company . I am going to retire by March,2006 .As 

per Company’s rule I will get My retirement benefits only on April,2006. I came to know 

from one of my retired friend  that gratuity  is taxable when it is due or paid, whichever is 

earlier and  gratuity is exempt from tax when it is received.Kindly Advice me how to save 

my tax liability on gratuity due to this provision?  

M.S.DHIR  

Ans: This is correct that gratuity is taxable under the head ‘Salaries’ in the year in which it 

becomes due from the employer ,Whether it is paid or not . However exemption under 

section 10(10) and relief under section 89 is available only in respect of gratuity received 

during the Previous Year. 

There is a view that If under the terms of employment ,gratuity is to be  sanctioned by the 

board of directors of the company and it is payable not on the date of retirement but on its 

sanction by the board of directors it will become due on the date of its sanction by the board 

of directors.     

In Your case if directors give their sanction somewhere in April,2006 gratuity will fall due 

on April 2006 and accordingly it will be taxable on `due` or receipt basis for the Fin.Yr 

2006-07. Tax exemption under section 10(10) and relief under section 89(1) can also be 

claimed for the fin yr. 2006-07 as the gratuity is included in the income of Fin. Yr. 2006-07 

and  is received during that fin. Yr. 


