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This week I will answer a wide variety of questions from readers.  

 

Q1. I am a central Govt official. I am told that under section 80DDB,expenditure 

incurred on medical treatment of cancer is exempted with a ceiling of Rs 40,000/- 

within a financial year. My wife is a cancer patient and therefore while 

computing my taxable income, I had deducted Rs.40,000/-from my income, which 

the Department did not agree, on the plea that I have got medical reimbursement 

for the treatment done. Is it so? Will you be kind enough to clarify the correct 

rule position?  

        P.P.Lonappan,Chandigarh 

 

Ans-1. As per Section 80DDB the deduction of Rs.40,000/- allowed against actual expenses 

on  Medical Treatment, shall be reduced by the amount received, if any, under an insurance 

from an insurer, or reimbursed by an employer, for the medical treatment ,as specified. 

Since you have got medical reimbursement for the said treatment(assuming complete 

reimbursement )the assessing officer is correct in his contention. 
Please appreciate that this provision is to give you some relief on medical expenditure actually 

incurred by you and not to give you any tax saving deduction. 

 

 

Q2. Please advice me about my Tax-liability for the current financial year. The 

details are as under   

1. I retired as Professor and my annual pension is Rs.144,000. 

2. An offer was made to me on 14.06.2004 to work in  a university in Muscat 

(Sultanate of Oman) for one semester as Visiting Consultant on a 

consolidated amount equivalent to Indian Rs 500,000/-  for the entire 

duration. I spent a semester  there from 04.09.2004 to 31.12.2004 on this 

position in College of Science. And this was the total stay abroad during 

the current year. The duties involved participation  in teaching, research, 

seminars and evaluation of students. 

      3.   I am a senior citizen. 

      4.   No personal income-tax was deducted in that country.  

        Satish,Chandigarh       

Ans-2. Till the Assessment year 2004-05 there was a deduction available under Section 80R 

on such incomes earned by teachers and professors. But with effect from Assessment year 

2005-06 no deduction is available therefore  in your case the  visiting consultant 

fee/remuneration received outside India as a professor for the asst. year 2005-06 is fully 

taxable. 

Your tax liability will be   Rs.144000.00 - (Standard Deduction) 30000.00 + 500000.00. As a 

senior citizen you can claim Tax rebate u/s 88-B of Rs. 20000.00.  



In the absence of your other savings detail, it is not possible to calculate your exact tax 

liability. 

 

Q3. Kindly clarify the following: 

If a co-application for housing loan is made by father and son (both government 

employees), can both of them avail tax benefits on the loan. Or the tax benefits on 

joint application is only applicable to husband and wife? 

                 D S Sidhu,Dept of Forestry,P A U,Ludhiana 

Ans-3.Tax benefit for housing loan w.r.t repayment of loan and payment of interest on 

housing loan  is available to all the co-owners. It is immaterial whether the co-owners are 

husband & wife or father & son. The only criterion for  eligibility for such deductions is co-

ownership of the property(Name in the title deed). If the house property is owned by only 

one applicant, and the second name has only been used as a co-applicant in the loan 

application papers to facilitate the obtaining of bigger amount of loan against the property 

then such deductions shall be available only to the owner of the property and not to the co-

applicant who only helped in enhancing the repayment capacity. 

 

Q4. I am  partner in a firm .I received remuneration of Rs.80,000/- from the firm 

but later at the year end the firm was allowed only Rs.70,000/- on account of 

remuneration to me, as partner. Now since the firm has paid taxes on the balance 

Rs.10,000/-(disallowed remuneration) will I be required to pay tax again on this 

amount? Would it not tantamount to double taxation?  

                Maninder singh, Chandigarh 

 

Ans-4. The Act is very clear in this case, share of profit in the hands of the partner shall be 

fully exempt u/s 10(2A).Remuneration and interest received by a partner from a firm shall 

be included in the total income of the partner under the head ‘Profit and gain of business or 

profession’ to the extent deduction of remuneration was allowed to the firm as per sec.40(b). 

In view of above Rs.70,000/- will be included in your income under the head ‘Profit and gain 

of business or profession’ and the balance Rs.10,000/- which has been disallowed in  the 

hands of the firm shall be exempt in your hands as share of profit from the firm 


