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Q : 1 I am  the widow of Mr. Malhotra who during his life  was a servant of the 

Government  of India. I receive a monthly family pension of Rs. 4,000 on which a 

dearness allowance of Rs. 2,600 p.m. is also paid. In computing my total income 

can I claim  standard deduction?  

               Mrs. Malhotra, Chandigarh 

 

Ans. 1 : Pension received by an employee is taxable under the head salary but family 

pension received by legal heir of the deceased employee is taxable in the hands of legal 

heirs  under the head income from other sources as there is no employer or employee 

relationship.In case of family Pension a standard deduction @ 33.33% of such income or Rs. 

15000/- whichever is less is allowed.   

 

Q :2 I received a sum of Rs. 2 lakh under a scheme of voluntary retirement from a 

public sector company in June,2000 . I joined another company , and was paid a 

further sum of Rs. 50,000 under the voluntary retirement scheme on  my 

retirement in March 2004. Can I claim exemption of both the amounts under 

section 10(10C) as the aggregate of the two sums is less than Rs. 5 lakhs. Please 

Clarify? 

                 

           Mr. Kaushal, Chandigarh 

 

Ans 2 : You can claim deduction under this section only once  i.e. either for the financial 

year 2000-01 (Rs.2 lakhs)or for the financial year 2003-04(Rs.50,000/-) .It does not matter 

even if the  amount of compensation claimed exempt for the particular financial year is less 

than Rs. 5 lakh.   

 

 

Q 3 : I am an employee of a public sector bank and am eligible for LTC once in 

two years, reckoned from the date of joining.  Please clarify if two LTCs availed 

in a single financial year are exempt from Tax? Further, unavailed LTC of 

previous IT Block can be availed  or not? 

     Mr. Kushwant, Mohali 

 

Ans 3 :  Exemption u/s 10(5) for leave travel concession is available as follows : – 

(i) Only two journey in a block of four years is exempt. Here reference is for block of 

calendar years and not financial years.  

(ii) If the assessee has not availed the travel concession during any of the four year 

in block period on one of the two permitted occasions (or on both occasions), 

exemption can be claimed on the first calendar year of next block (but in respect 

of only one journey). In such case the exemption so availed will not be counted for 

the purpose of claiming the future exemptions allowable in respect of two 

journeys in the subsequent block 



(iii) Quantum of exemption is limited to actual expenses incurred on the journey and 

is limited to expenses on fare only and that too by the shortest route. 

 

Q4 : My son completed his studies at US and got a job there . On his behalf, I am 

investing in securities & Properties. Now for income-tax purposes, do I need to 

add the income from the US and income from short-term gains Or, should I 

continue filing returns in India for income from securities & properties and let 

him file his returns in the US, separately? 

                  Mr. Mukesh, Chandigarh 

 

Ans4 : The liability  to Indian income tax of an individual is directly related to the 

residential status enjoyed by the individual as per Indian Income tax Act. In case your son 

is a non-resident, he is liable to Indian income tax only in respect of the income earned, 

accrued or arisen or deemed to have accrued or arisen to him in India. However, in case the 

residential status of your son according to Indian tax laws is that of a resident, he is liable 

to  pay tax on his total worldwide income subject, however to relief admissible as per the 

Double Taxation Avoidance Agreement between India and the US. 
 


